woensdag 30 maart 2011

Canon sociaal werk - een (zich steeds vernieuwend) educatief bouwwerk


Alweer ruim vier jaar geleden gelanceerd maar zichzelf steeds vernieuwend: de Canon Sociaal Werk Nederland is inmiddels in versie 2.1 te bewonderen. De website http://www.canonsociaalwerk.eu is een bouwwerk van informatieblokken (belangrijke personen en gebeurtenissen uit de geschiedenis van het werkveld) waaraan steeds nieuwe elementen/wiki's/vensters worden toegevoegd. Deze canon wil inzicht geven in de geschiedenis van het sociaal werk, onder het motto "dat kennis nemen van het verleden een investering is in de kwaliteit van het professionele handelen in het heden. De canon wil een laboratorium zijn waarin de lessen van een rijke geschiedenis naar de dagelijkse praktijk kunnen worden vertaald". De redactie - onder wie cultuurpsycholoog en publicist Jos van der Lans, MOVISIE-onderzoeker Ard Sprinkhuizen, e.a. - wordt bijgestaan en ondersteund door een Raad van Inspiratie. De site biedt een rijk arsenaal aan verdiepingsliteratuur, publicaties en verbindende essays. Een aanrader voor iedere student, docent of professional binnen het ISS-vakgebied! dvdw - sph

dinsdag 29 maart 2011

Website stimuleert empowerment

Eigen Regie is een nieuwe website die de empowerment stimuleert van cliënten met een psychotische kwetsbaarheid. Daarnaast bevat de website informatie voor hulpverleners en mantelzorgers.

Cliënten kunnen met behulp van deze portal meer de regie voeren over hun eigen leven, worden gestimuleerd meer eigen keuzes te maken en worden minder afhankelijk van de hulpverlening.

Dat is het doel van de portal Eigen Regie. Het project wil empowerment van de cliënt met psychotische kwetsbaarheid stimuleren. Empowerment betekent het sterker maken van het individu door geloof in eigen kracht en focus op eigen mogelijkheden. Eigen Regie wil daarnaast


 • zelfmanagement door de cliënt bevorderen

 • evidence based werken door de hulpverleners stimuleren

 • bijdragen aan betere samenwerking tussen cliënten

 • hulpverleners en mantelzorgers


 • Eigen Regie is ontstaan door samenwerking van Julius Centrum, GGz Breburggroep, GGZ Westelijk Noord-Brabant en het Trimbos-instituut met betrokkeneheid van cliënten en mantelzorgers.

  donderdag 24 maart 2011

  Nieuw! Websites over diversiteit verzameld  Bij de digitale bronnen van Gedrag en Maatschappij is een nieuw item toegevoegd: Bookmarks Diversiteit. Vanuit Studiecentrum Kapittelweg is er literatuuronderzoek gedaan naar het beleid van andere hogescholen op het gebied van diversiteit. Dit in het kader van de diversiteitsdag die dit jaar op 7 april door het Netwerk Diversiteit Faculteit GGM georganiseerd wordt.
  Tijdens het literatuuronderzoek zijn veel waardevolle websites over dit onderwerp gevonden. Ze zijn verzameld onder de betreffende bookmarks. Het is een werkdocument. Komende weken zal het aantal bookmarks naar verwachting fors worden uitgebreid. En natuurlijk is iedere aanvulling op dit gebied welkom! dvdw - sph

  dinsdag 22 maart 2011

  Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme

  Het Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme, Theorie & Praktijk (WTA) is een peer reviewed tijdschrift, dat in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, door een zelfstandige redactie wordt samengesteld.
  Het heeft als doel de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis, over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied, te bevorderen.

  Via deze website zijn de volledige artikelen van de jaargangen 2002 – 2008 te raadplegen. Van de laatste twee jaar zijn de samenvattingen beschikbaar.
  Dit tijdschrift is ook opgenomen in de Catalogus Studiecentra HAN en zal binnenkort ook via de online tijdschriftenlijst op de website van de studiecentra, toegankelijk gemaakt worden.

  dinsdag 15 maart 2011

  Werkvormen oplossingsgericht werken

  Begin april verschijnt het boek 'Oplossingsgericht aan het werk met kinderen en jongeren'. Via de site van de uitgever kun je nu alvast, 3 werkvormen gratis downloaden; 1. Zon en regen, 2. Wapenschild en 3. Spinnen

  maandag 14 maart 2011

  Meerderheid lectoren wil Open Access publiceren

  Bijna 90% van de lectoren staat positief tegenover het vrij beschikbaar maken van hun toegepaste onderzoeksresultaten, zo blijkt uit onderzoek van SURFfoundation.  Deze lectoren, werkzaam als onderzoekers bij hogescholen, zijn bereid in de toekomst hun onderzoek daadwerkelijk Open Access te publiceren. Jaarlijks produceren lectoraten bij hbo-instellingen vierduizend publicaties, waarvan op dit moment slechts eenderde vrij toegankelijk is. In het zojuist verschenen onderzoek Lectoren en hun publicaties geven lectoren aan dat zij praktische ondersteuning nodig hebben bij het invoeren van hun publicaties. Ook willen ze informatie over wat Open Access publiceren precies behelst.

  Lees meer op SURFfoundation.

  maandag 7 maart 2011

  Studiedag 'Vaktherapie en Jongerencultuur'

  Op maandag 21 maart 2011 organiseert het Platform Vaktherapie Verslavingszorg in samenwerking met het Leernetwerk Verslavingszorg de studiedag Vaktherapie en Jongerencultuur in Novadic-Kentron, Hogedwarsstraat 3, 5261 LX Vught (Zorgpark Voorburg).
  Deze studiedag is bedoeld voor alle vaktherapeuten, werkzaam bij één van de instellingen van het Leernetwerk of in de verslavingszorg, en andere belangstellenden.

  De lezingen en workshops:

  • 09.45 – 10.30 uur
   Trends in gebruik/misbruik bij jongeren
   Charles Dorpmans, veldwerk Novadic-Kentron en docent HS Fontys

  • 10.45 – 11.30 uur
   GHB-gebruik door jongeren
   Rama Kamal, verslavingsarts Novadic-Kentron

  • 11.30 – 12 .15 uur
   Hoe alcohol en drugs jongeren en hun gezinnen beheersen
   Jan Meerdinkveldboom, IrisZorg

  • 13.15 - 16.00 uur
   Twee workshopsronden, waarbij deelnemers de keuze hebben uit:
   Jongeren in muziektherapie
   Rob van Alphen, muziektherapeut De Koppeling
   Wat nou boos?? Ik ben %&##$% niet boos!!
   Geert Jansen en Berry Jurriens, beiden PMT Novadic-Kentron
   Jij denkt toch zeker niet dat ik hier een beetje toneel ga zitten spelen??
   Katrin Bange, dramatherapeute IrisZorg
   Gemengd dubbel. Beeldende vaktherapie met systemen
   Wil Kusters, beeldend therapeute Vincent van Gogh Instituut, en Olga van Mansom, beeldend/creatief therapeute VNN

  • 16.00 - 16.30 uur
   Brainstorm Hoe verder en afsluitend woord

  Er wordt een bijdrage van € 75,- gevraagd voor deelname, hiervoor zal een factuur naar de instelling gestuurd worden.
  Aanmelden kan tot 10 maart 2011, door een e-mail te sturen naar adri.dekker@novadic-kentron.nl

  woensdag 2 maart 2011

  Educatieve uitgeverijen op een rijtje ... (linktip)


  Op de website van het Onderwijsportaal is een overzicht te vinden van uitgeverijen op het gebied van onderwijs en educatie. Ook zijn er interesante portals en educatieve websites opgenomen. De inventarisatie is nog lang niet compleet (zo ontbreekt bijvoorbeeld Bohn Stafleu van Loghum) maar je kunt zelf links aanvullen ...
  http://www.onderwijsportaal.nl/educatieve-uitgeverijen.html
  dvdw - sph