woensdag 29 juni 2011

www.whyilovethisbook.com

Geweldig leuke site (die ik je als linktip nog even voor de vakantie wilde meegeven): op deze website vertellen lezers in video's van één minuut waarom ze van een boek hebben genoten en waarom je het eigenlijk ook zou moeten lezen. En het werkt heel aanstekelijk!
Niet voor niets dat dan ook tijdens het KBenP-zomerevent op 23 juni jl. de vakjury unaniem voor deze site c.q. oprichter Marc Barteling koos als winnaar van Prissma's Pitch (voorheen de Verkiezing Informatieprofessional van het Jaar).
De website Why I love this book versterkt volgens de jury de bibliotheeksector omdat de videorecensies mensen motiveren nieuwe en andere boeken te gaan lezen.
De jury noemt de website onder andere (esthetisch) mooi en maatschappelijk relevant en zegt gecharmeerd te zijn van de eenvoud van de website en de prikkelende, enthousiaste, persoonlijke en gedreven presentatie. Het element storytelling en de combinatie met sociale media maakt nieuwsgierig en werkt aanstekelijk, aldus de jury.

Nieuwsgierig? www.whyilovethisbook.com

Bron: www.bibliotheekblad.nl

dvdw / sph

woensdag 22 juni 2011

Psychotrauma: (nog) geen vanzelfsprekend onderwerp binnen ISS-werkveldPsychotrauma is een een jonge wetenschap waarover nog weinig bekend is binnen het werkveld van ISS. Toch wordt aan maatschappelijk werkers en social workers vaak gevraagd om opvang te verlenen als er in de huidige maatschappij of op het persoonlijke vlak van een cliënt iets heftigs gebeurt. Je kunt als hulpverlener dan vaak wel de stoornissen benoemen maar niet hoe het proces van de normale gezonde verwerking verloopt.

Hogeschool Zeeland is op dit moment de enige hogeschool die een lesprogramma aanbiedt in trauma- en verliesverwerking. Naast een concrete methodiek leren de studenten ook hoe zij als hulpverlener kunnen omgaan met zichzelf, hun collega's en hun cliënt bij schokkende ervaringen. Er komt steeds meer inzicht in de verschillende stadia van het verwerkings- en rouwproces waarmee toegesneden hulp ook steeds meer mogelijk wordt.

Op dit moment is de nog niet bekend of andere hogescholen het onderwerp psychotrauma gaan inbedden in het lesprogramma .... dvdw sph (bron: http://www.sozio.nl)

donderdag 9 juni 2011

Subsidiestop Theater Instituut Nederland bedreigt collectie en mediatheek

Het Theater Instituut Nederland (TIN) dreigt te verdwijnen. Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra vindt dat het TIN vanaf 2013 geen subsidie meer van de rijksoverheid hoeft te krijgen. Daarmee verliest het TIN 75 procent van zijn budget.

Als de subsidiestop doorgaat, kan het TIN zijn theatercollectie niet langer beheren, ontsluiten en aanvullen. Het instituut verzamelt, documenteert en presenteert al sinds 1924 theatererfgoed. De collectie van het TIN bestaat onder meer uit toneelteksten, bladmuziek, affiches, foto's van acteurs, films van voorstellingen (cabaret, dans, toneel, musical, kleinkunst), theaterkostuums en maquettes.

Het TIN beschikt over een mediatheek met duizenden boeken, teksten, naslagwerken, bladmuziek, video’s en geluidsdragers. Via de mediatheek zijn ook brieven van acteurs, schrijvers en theatermakers en persoonlijke archieven die zijn nagelaten aan het instituut te raadplegen.

Volgens het TIN dreigt "het geheugen van het theater te verdwijnen. Wat na 2012 gemaakt wordt, zal nooit meer terug te vinden zijn." Het instituut is een handtekeningenactie begonnen voor het voortbestaan. Inmiddels hebben meer dan 10.000 mensen de petitie getekend, onder wie veel bekende acteurs en andere artiesten zoals Anne Wil Blankers, Paul de Leeuw, André van Duin, Carice van Houten, Jules Deelder en Gijs Scholten van Aschat, die tevens een open brief tegen dit besluit heeft geschreven.

De actie kan gesteund worden op Steun behoud Cultureel Erfgoed! Theater Instituut Nederland moet blijven.


Update 16 juni: In onderstaand filmpje vertellen Youp van 't Hek, Gijs Scholten van Aschat, Hans Kesting, Halina Reijn en andere acteurs waarom zij vinden dat TIN moet blijven bestaan.Bron: Informatie Professional