maandag 29 september 2014

Masterclass John Appel

Na de succesvolle masterclass van Frans Bromet, waarbij veel studenten en medewerkers van de HAN aanwezig waren, presenteert Academia opnieuw een documentairemaker die een masterclass geeft: op woensdag 12 november is John Appel te gast bij Beeld en Geluid op het Media Park in Hilversum.

John Appel
Van 12.30 tot 14.30 uur kunnen studenten en docenten kennismaken met het werk van John Appel. Zijn bekendste film is waarschijnlijk André Hazes: Zij gelooft in mij (1999), waarin hij de kijker liet kennismaken met het leven van Nederlands bekendste volkszanger achter de schermen.
John Appel is ook de maker van onder meer The Player (2009), over de gokverslaving van zijn vader, en Wrong time wrong place (2012), waarin hij overlevenden en nabestaanden van de aanslagen door Anders Breivik portretteert.

Titelkaart André Hazes: Zij gelooft in mij
In een interactieve lezing over verschillende facetten van het documentairevak zet John Appel zijn eigen manier van werken en onderzoeken centraal. De masterclass is kosteloos voor studenten en medewerkers van de HAN.
Aanmelden kan tot en met 15 oktober 2014 en gaat op volgorde van binnenkomst. Wacht dus niet te lang met jezelf (of je groepen) aan te melden, want de capaciteit is beperkt en vol = vol!
Kijk voor meer informatie op Academia.

Bekijk het werk van John Appel in Academia, de online collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid voor het hoger onderwijs (een selectie):
  • André Hazes: Zij gelooft in mij, uitgezonden door Dokwerk
  • Senegal Surplace, over het wielerevenement Ronde van Senegal
  • Immer im Herzen, over de onmogelijke liefde tussen een Duitse soldaat en een Nederlands meisje die na de Tweede Wereldoorlog elkaar uit het oog verloren, maar 55 jaar alsnog later trouwden
  • Trainer!, documentaire over over de Turkse Nederlander Serkan Sert (21), trainer van de autochtone D3-pupillen van tien- en elfjarigen van voetbalclub VV De Meern
  • Interview over Wrong time, wrong place in Kunststof TV
De documentaires André Hazes: Zij gelooft in mij en The Player zijn ook op dvd aanwezig in Studiecentrum Kapittelweg.

donderdag 25 september 2014

Symposium Leeromgeving 3.0


Op dinsdag 4 november 2014 zal in Utrecht het symposium ‘Leeromgeving 3.0: transities in zorg en opleiden’ plaatsvinden. Voor docenten, (praktijk)opleiders en onderwijsontwikkelaars in zorg en welzijn.

Zorg en welzijn zijn in transitie. Veranderingen in het veld zijn van invloed op de manier waarop zorgprofessionals worden opgeleid.
Er worden lezingen aangeboden waarin de veranderende omgeving in kaart wordt gebracht. Hierbij o.a. aandacht voor de veranderende beroepenstructuur en ICT in Onderwijs.
In diverse plenaire sessies worden deze ontwikkelingen verder uitgediept.

Plenaire sessies:
·         Integrale zorgprofessional
·         Klinisch redeneren in het onderwijs
·         Zelfmanagement
·         Leefstijl coaching in de zorg, gedragsverandering in het onderwijs
·         Just do it! Over het snel en simpel inzetten van digitale onderdelen in het curriculum
·         Borging van een nieuw curriculum in de praktijk
·         Samenwerkend leren en individuele toetsing?
·         Roundtable: veranderende rol van de docent

Bekijk hier het volledige programma.

 

donderdag 18 september 2014

Discussiëren over praktijksituaties van de social worker: Schlau Quadrat = anders

Eind september verschijnt het boek Schlau Quadrat = anders van SPH-docente Katja Köster. Uitgeverij SWP geeft alvast de volgende informatie over de inhoud van het boek:

Das Buch Schlau²=anders ist ein Arbeitsbuch für angehende Social Worker (Sozialpädagogen, Sozialarbeiter, SPH, CMV, MWD, Pedagogiek…) und ihre Begleiter. Durch die leichte Schreibweise und die Möglichkeit über jeglichen Inhalt zu diskutieren und nachzudenken, eignet sich das Buch auch für Dozenten zur Unterrichtsvorbereitung, auch für Lehrer und Auszubildende an Sozialpädagogischen Fachschulen, für Teamdiskussionen, zur Begleitung eines Praktikanten oder Praktikantenrunden. Mit diesem Arbeitsbuch kann der Leser mit den verschiedenen Themen von Social Work direkt an die Arbeit gehen. Es lässt den Leser aktiv werden, darüber nachzudenken wie sie/er selbst vorgestellte Praxissituationen sieht und diese folgend mit Kollegen und Mitstudenten zu besprechen. Der Leser kann seinen eigenen Lernstil benutzen, in dem er erst Fragen beantwortet oder zuerst Themen untersucht, Fragen stellt und/oder diese mit anderen zu besprechen. Hierdurch kann der Leser sich professionell entwickeln und seinen Standpunkt, seine Haltung und seiner Berufsvision Form geben.
 
Schlau² = anders fordert den Leser heraus über wichtige Aspekte von sozial agogischen Berufen nachzudenken, wie z.B.: das Berufsbild, die Ausbildung, Inhalte der Arbeit, gesellschaftliche Anerkennung und gesellschaftlichen Umgang. Hierbei hilft auch das Wissen (BOK – body of knowlege), Fertigkeiten (BOS – body of skills – Gesprächsfertigkeiten/Übungen) und Attitude (BOA – Body of atitude) effektiv zu entwickeln und einzusetzen.
  

Het boek daagt de social worker uit om te reflecteren op zijn vakgebied. Bovenal bieden de vele casussen in het boek de ruimte voor discussie over praktijksituaties.
Schlau Quadrat = anders
Ein Diskussions- und Arbeitsbuch Social Work
Katja Koester
ISBN: 9789088505478
224 pagina's
Erscheint anfang Oktober 2014
Prijs: € 29.90
Bron: www.swpbook.com

donderdag 11 september 2014

NIP Jeugdwet special

Het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen) biedt online de NIP Jeugdwet special aan.
Hierin vind je onder andere antwoord op de vraag wat de invoering van de Jeugdwet vanaf januari 2015 betekent voor (HBO) psychologen. "In de veelheid aan informatie over de Jeugdwet ontbrak de vertaalslag naar de rol van professionals in het nieuwe stelsel", aldus het NIP.
Op de NIP website vind je tevens de bijbehorende Jeugdwet special webpagina.

woensdag 3 september 2014

Landelijke Studiedag Vaktherapie en Oncologie

In samenwerking met Kanker in Beeld organiseert de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB) op vrijdag 31 oktober 2014 voor de eerste keer de Landelijke Studiedag Vaktherapie in het werkveld Oncologie op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.


Een aantal ontwikkelingen vormen de aanleiding voor deze studiedag: Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is bezig met het inrichten van een Digitale Verwijsgids Oncologie, een registratiesysteem én een interventiebank voor professionals die psychosociale zorg bieden aan mensen met kanker.

Kosten voor deelname bedragen € 75 voor leden, € 100 voor niet-leden en studenten € 10. Voor studenten die lid zijn van de FVB en voor medewerkers en studenten van de HAN is deelname gratis.
Kijk voor meer informatie en inschrijven op de website van de FVB.