dinsdag 23 december 2014

TOLX: uitzendinggemist.nl doorzoeken via ondertitels

De website TOLX, gelanceerd in 2014, is gemaakt door twee onafhankelijke ontwikkelaars met een gedeelde interesse voor creatieve zoektechnieken. Via deze site is het mogelijk om televisieprogramma’s van de publieke omroep op uitzendinggemist.nl te doorzoeken op basis van de Nederlandse ondertiteling voor doven en slechthorenden.
Na een zoekactie wordt aangegeven in hoeveel programma’s de gezochte term voorkomt. Tevens kan het exacte fragment uit de uitzending waarin de zoekterm voorkomt worden bekeken, wel vooraf gegaan door reclame.

De zoekactie "maatschappelijk werk" (inclusief dubbele aanhalingstekens) levert 153 treffers op, onder heel veel meer een student MWD die in 2013 meedoet aan Lingo, Humberto Tan die in 2014 bij De Wereld Draait Door vertelt over zijn moeder die maatschappelijk werker was en een uitzending van EenVandaag over starters op de arbeidsmarkt waaruit blijkt dat 23% van de maatschappelijk werkers na hun afstuderen onder hun niveau werken.

Nieuwsgierig? Kijk en zoek op tolx.nl.


Student MWD wint essaywedstrijd Maatwerk

Maatwerk, het vaktijdschrift voor maatschappelijk werkers in Nederland, organiseerde dit jaar voor de eerste maal een wedstrijd waarbij studenten werden opgeroepen een essay te schrijven over een actueel vraagstuk uit de beroepspraktijk.

Winnaar werd Colin Weeink, vierdejaars student MWD aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij deed met drie medestudenten een internationaal georiĆ«nteerd, praktijkgericht onderzoek naar positieversterkende factoren voor de social worker in de transitie van verzorgingsstaat naar participatiemaatschappij in opdracht van Movisie en de HAN. De wettelijk beschermde beroepstitel was een van de thema’s. Voor dit artikel, te lezen in het oktobernummer van Maatwerk, haalde hij een 10.Het artikel is op papier te lezen in Studiecentrum MWD en online via onderstaande link.
Weeink, C. (2014). Beschermd: Wordt het niet tijd voor een wettelijk beschermde titel voor maatschappelijk werkers?. Maatwerk, 15, 2-5. http://dx.doi.org/10.1007/s12459-014-0068-x

Ook in 2015 zal Maatwerk de Studentenprijs uitreiken, alle voorwaarden staan vermeld in het oranje kader bij het artikel van Colin Weeink.

 

woensdag 10 december 2014

Peer-reviewed?

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur en heb je geen idee hoe je dat in de databanken op www.han.nl/studiecentra voor elkaar kunt krijgen? Ga dan naar HANQuest en plaats je zoektermen in de zoekbalk. Bij de presentatie van de zoekresultaten verschijnt aan de linkerkant een filter. Vink in dat filter de optie peer-reviewed aan. Daarmee geef je de opdracht om binnen de zoekresultaten de wetenschappelijke literatuur apart te zetten. Peer-reviewed betekent dat vakgenoten een artikel hebben getoetst op kwaliteitseisen en dat het geaccepteerd is binnen de wetenschappelijke gemeenschap. Vervolgens zou je ook nog eens kunnen kijken of de literatuur uit de bronnenlijst van een peer-reviewed artikel voor jouw onderzoek interessant en relevant is.