maandag 20 april 2015

Spel “Hoe is ’t?!” mede ontwikkeld door studenten CMV

Onlangs is het bordspel Hoe is ’t?! gepresenteerd door het Centre of Expertise Krachtige Kernen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Wmo Werkplaats Nijmegen. Aan de hand van fotokaartjes, stellingen en vragen kom je van een medespeler te weten hoe het ècht gaat, want hoeveel mensen geven eerlijk antwoord op de vraag “hoe gaat het met je?”, ook als het niet zo goed gaat?

Het spel vindt zijn oorsprong in een afstudeeronderzoek onder 87 ouderen en jongeren in de regio Aalten. Hieruit kwam naar voren hoe sterk de behoefte is om ervaringen te delen. Tegelijkertijd blijkt het lastig om dat echt te doen. Veel mensen voelen zich alleen en eenzaam, maar is het een taboe om erover te praten. Studenten Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) Mariska Willemsen, Sophie Alferdinck, Zaphira van Leeuwen en Dominique Carpaij presenteerden de onderzoeksresultaten in hun afstudeeropdracht ‘Doorbreek eenzaamheid en sociaal isolement’.

Dit was de aanleiding voor studenten en onderzoekers van het HAN Centre of Expertise Krachtige Kernen en Wmo Werkplaats Nijmegen om dit spel te maken. Meer informatie over het spel en hoe het besteld kan worden is te vinden op de website van Krachtige Kernen.
De regels van het spel worden in een minuut uitgelegd in onderstaand YouTube-filmpje.
Een of meer exemplaren van het spel zijn te leen bij een van de zes locaties van de Studiecentra HAN (plaatscode 307.3 HOE, zie voor beschikbaarheid de catalogus). Deze spellen zijn ter beschikking gesteld door het Kenniscentrun HAN Sociaal.
De afstudeerscriptie ‘Doorbreek eenzaamheid en sociaal isolement’ is te leen bij Studiecentrum Kapittelweg (plaatscode CM 2014 15).